
Sinds 1995 zijn horecabedrijven, (sport)verenigingen, buurthuizen, zorginstellingen en alle andere organisaties die voedsel bereiden, behandelen, verwerken en/of verkopen wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Het zouden mooie scrabble woorden kunnen zijn, met al die letters met hoge punten, ware het niet dat je bij de Nederlandse variant van het spel geen Engelse woorden mag leggen.
Ik was net twintig en weet nog als de dag van gisteren dat deze wet van kracht werd.
Op school moesten we de afkorting ervan uit ons hoofd leren en thuis in de bakkerij kwam er opeens een papierwerk van heb ik jou daar bij.
Dat eerste kan ik nog steeds maar lastig uit mijn mond krijgen, Engels is niet mijn sterkste vak. En dat tweede daar zijn we door de inburgering van de digitale wereld inmiddels grotendeels van af.
Ruim 25 jaar na de invoering van de wet is HACCP inmiddels heel gewoon geworden. We werken er dagelijks mee en staan er niet vaak meer bij stil.
Waar wetten zijn moeten controles uitgevoerd worden.
Voor wat betreft de hygiëne hebben we daar in Nederland de NVWA voor.
Maar je kunt zelf ook jaarlijks een inspectie laten uitvoeren door bijvoorbeeld Foodbase. Wij doen dat ook in ons bedrijf, om onszelf scherp te houden.
Je kent vast de piramide van Maslow wel:
Fase 1: Onbewust Onbekwaam
Fase 2: Bewust Onbekwaam
Fase 3: Bewust Bekwaam
Fase 4: Onbewust Bekwaam
Weet je nog hoe je je voelde wanneer je vroeger op school kwam en ineens onaangekondigd de bus van de schooltandarts op het schoolplein stond?
Of wanneer de docent op de middelbare repetitieblaadjes uit deelde en je onverwachts een Schriftelijke Overhoring kreeg?
Stress!! Shit! Heb ik wel gepoetst vanochtend? (Terwijl je het altijd of eigenlijk meestal wel doet). Oh nee….heb ik wel goed opgelet in de les? (Ik zit niet te wachten op een onvoldoende)
Datzelfde gevoel krijg ik van een onaangekondigde hygiëne-inspectie.
Want het is nooit leuk. Het levert druk en stress op, terwijl je diep in je hart wel weet dat je zo goed mogelijk volgens de regels probeert te werken.
Maar ja….de inspecteur komt altijd als het 30 graden is en de mussen dood van het dak vallen en jouw koelingen overuren draaien. Wanneer er opeens mieren zijn die zich de rest van het jaar niet laten zien. Wanneer het juist die dag ontzettend druk is in het bedrijf waardoor voor jouw gevoel niet alles op rolletjes loopt en net op die dag de vloer niet is geveegd. Wanneer je al enkele weken kampt met ziek personeel, geen vervanging kunt vinden en dus tijd te kort komt.
Een goede inspecteur kijkt daar wel door heen. Hij is er niet om je af te kraken, maar om je advies te geven hoe je het beter kunt doen, en om je een veer in kont te steken daar waar je het heel goed doet. Zodat jij weer gemotiveerd wordt om je aandacht erbij te houden. Om niet te verslappen.
Want dat is eigenlijk wat Maslov zegt en wat het gevaar is van Fase 4: als je Onbewust Bekwaam bent ligt het gevaar op de loer dat je op de automatische piloot gaat werken en handelen, met als gevolg dat je er niet meer bij na denkt, er niet bewust mee bezig bent en dus verslapt.
En dus beland je weer in Fase 1: onbewust onbekwaam.
En dat willen we natuurlijk niet.
Daarom is een vakblad met Hygiëne als thema zo ontzettend belangrijk. Net als de inspecties van verschillende instanties. Om toch weer even stil te staan bij het belang van een goede hygiëne.
Want leuk is Hygiene allerminst: het is saai, levert ons extra werk op, en soms de nodige stress.
Maar het is broodnodig. Want jij en ik willen toch net als iedereen ons voedsel veilig kunnen eten?
Reactie plaatsen
Reacties