
Het is vakantie en dus is het komkommertijd. Dat woord komt van het Engels. De Britse kleermakers gebruikten lang geleden het woord ‘cucumber-time’ om een periode te beschrijven waarin er minder werk voor hen was. Deze periode viel toevallig samen met de komkommeroogst in de zomer.
In de bakkerij valt ook wel iets te vertellen over namen, spreekwoorden en gezegden.
Want wij bakken ze bruin, onze producten gaan als warme broodjes over de toonbank en we laten ons de kaas niet van het brood eten. En dat is geen broodje aap.
In onze schappen vinden we artikelen met bijzondere namen. Want al lopen er in Parijs op de Olymische Spelen ondertussen al heel wat kampioenen rond, de lekkerste kampioentjes vind je toch echt bij de bakker.
En die bakker is dol op meisjes, want hij verkoopt appelmeisjes en Arnhemse meisjes. Alhoewel er af en toe wel eens een verbolgen mannelijke klant bij ons in de winkel komt. Want is er ook een koek met de naam ‘jongens’? Veel verder dan een ‘geboortetaart jongen’ kom ik niet. Maar dat is dan ook een hippe naam. Heel iets anders dan De Arnhemse Meisjes, waarvan de naam afstamt van Arnhemse weduwen die een schoenzool meegaven in het graf van hun echtgenoot. Later vervingen ze de schoenzool voor offergebak, je raadt het al, in de vorm van een schoenzool, het Arnhemse meisje dus. Het Appelmeisje werd later een variant op het wereldberoemde koekje.
Ik noemde het al even, productnamen worden hipper en moeten tegenwoordig ook aan meer eisen voldoen. Zo weten we allemaal dat uit de namen van brood te herleiden moet zijn of we volkoren, tarwe of wit eten.
En jodekoeken en moorkoppen mogen we niet meer verkopen omdat het geassocieerd wordt met discriminatie.
Het is eigenlijk verdrietig dat het zo gaat.
Het wordt steeds lastiger om een nieuw product een ludieke naam te geven.
Al lukt het soms nog wel. Jaren geleden had deze bakker een klein succesje met ‘abdicatiegebak’ en werd dat woord opgenomen in de Dikke van Dale. Met naam en toenaam van de bedenker erbij. En dat was naast het grote succes van de gebakjes die we verkochten toen koningin Beatrix afstand deed van de troon, toch wel de kers op de taart. Al was de naam in mijn ogen toch niet heel ludiek.
Tsja….sommige van de lezers onder jullie hebben het in de vakantieperiode drukker dan ooit. Omdat toeristen Arnhemse Meisjes willen scoren.
Bij ons in Leeuwarden zijn toeristen hoofdzakelijk te vinden bij slecht weer en donkere luchten..en dus kun je wel zeggen dat het hier komkommertijd is.
En wat is er dan mooier om eens een column te schrijven over gebakken lucht?
Reactie plaatsen
Reacties