Stage

Gepubliceerd op 30 november 2019 om 19:49

Het was een druilerige zaterdag; perfect voor de intocht van Sinterklaas. En voor open dagen van heel veel scholen. Het nieuwe schoolseizoen is nog maar drie maanden bezig, dus hoog tijd om al na te denken over volgend schoolseizoen.

Dat brengt mij als ondernemer op stagiaires. Veel studenten moeten stage lopen. En dus hebben ze een stageadres nodig. Ik ben er zo één, die studenten wegwijs maakt in de praktijk die vaak heel anders is dan de theorie die ze op school leren. Je moet het maar willen en kunnen: stageplaats zijn. Want het kost tijd en energie en je krijgt er lang niet altijd voor terug wat je had gehoopt. En dàn kan een stagiair een blok aan je been zijn.

Er is dus een tekort aan stageplaatsen want ondernemers kiezen helaas vaak eieren voor hun geld. Studenten zijn daarvan de dupe, zoals Ilse. Ze kwam ooit als stagiaire bij ons en heeft nu een bijbaan bij ons. Ondertussen studeert ze verder en had ze een nieuwe stageplek nodig, maar die kon ze niet vinden en school hielp haar er ook niet echt bij. Gevolg is nu dat ze geen stage kan lopen en dus moet stoppen met de opleiding. Hoppa! Een jaar voor Ilse verloren en een hoop geld naar de maan.

Natuurlijk kun je je afvragen of de student in kwestie er zelf wel alles aan heeft gedaan. De ene student is wat vaardiger dan de andere, maar kom op! Ze zijn soms nog maar 15, 16 jaar, dan heeft een kind het advies en de begeleiding van school nodig. En Ilse is niet het enige geval. Te vaak krijg ik stage-aanvragen waarbij de startdatum van de stage al in het verleden ligt.

Wat is de rol van de onderwijsinstellingen in het hele stage-gebeuren vraag ik mij vaak af. Studenten worden regelmatig aan hun lot overgelaten. Wat ze moeten doen is niet duidelijk en slechts in een enkel geval horen wij als stageplek iets van de school zelf. Ik krijg wel eens het gevoel dat het lekker makkelijk is, die stages. Niet in het belang van het kind, maar in het belang van de school. De docenten hoeven minder les te geven en hebben dus tijd voor andere dingen. Zoals bijvoorbeeld studiedagen of staken.

De ondernemers vangen de kinderen wel op, want heb je die ooit zien staken? Of hun deuren zien sluiten voor een studiedag? Zo zie je maar; wat moet het onderwijs toch zonder het bedrijfsleven?

Maar wat moet het bedrijfsleven zonder goed opgeleide nieuwe arbeidskrachten?

Gelukkig hebben wij Ilse nog.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.